Remi

201412

We worden wakker in ons kleine paradijs, maar hebben allebei een onrustige nacht gehad. Verschillende keren worden we wakker van onbekende geluiden. Geluiden van mensen, de zee, boten… In ons achterhoofd speelt blijkbaar toch de code oranje nog een beetje mee.

Na het ontbijt kunnen we eigenlijk maar één activiteit bedenken dat het eiland recht doet: zwemmen en snorkelen! Sandra heeft duidelijk de touwtjes in handen waar het de zonnebrand betreft. Geen enkel aan de zon blootstaand lichaamsdeel van geen enkel gezinslid wordt overgeslagen. Veiligheid boven alles. Het is vloed als we het water in gaan. Het water is tevens een stuk wilder dan gisteren, maar dat maakt het meteen ook een stuk leuker. Samen met Floor loop ik naar de duikshop om een snorkel en duikbril te huren, voor mij welteverstaan. Floor heeft een duikbril en snorkel gekregen van Opa Henk voor haar verjaardag een week geleden. Floor zelf is nog een beetje paniekerig in het water, zeker op momenten dat ze het eventjes niet onder controle heeft. Papa of mama zijn daarom altijd in de buurt om haar even te helpen en wat steun te geven. Het snorkelen is een leuke bezigheid! Zelfs aan ons deel van het strand, wat niet bekend staat als dé plek om te snorkelen, is meer dan voldoende te zien. Het beste gebied om te snorkelen ligt aan de andere kant van het eiland, daar gaan we morgen naar toe. Daar ligt immers het koraal, vandaag moeten we eerst nog een beetje oefenen.

Na de lunch doen we het rustig aan (alsof je het hier druk aan kunt doen…). We besluiten namens Floor een nest schildpadden te adopteren. Voor honderd ringgit adopteer je een nestje en houd je het werk van de lokale faunabeheerders in stand. Het gebouwtje waar we naar toe moeten ligt centraal op het eiland en is tevens ingericht als een klein museum. Als we kenbaar maken dat we een nestje willen adopteren worden we uitgenodigd om plaats te nemen in het kantoor. We kiezen het nestje wat we willen adopteren en Floor ondertekent vol trots het adoptiedocument en plaats zelf het ‘geadopteerd door’ bord bij het nestje. Als aandenken krijgt ze een certificaat en een t-shirt.’s Middags om half zes zal een nest met schildpadden uitkomen. Tot het zover is, vermaken we ons met 1q84, Virgilius en het doen van spelletjes. Als het bijna vijf uur is, gaan we terug naar de ‘hatchery’. Het zand van het nest is al in beweging. Om half zes komt een medewerker van het Conservation Center tekst en uitleg geven. Op dat moment ziet het eerste schildpadje voor het eerst daglicht. Andere schildpadjes worden een klein beetje geholpen met het vinden van de uitweg, tot zo’n dertig beestjes de weg uit het nest gevonden hebben. Voorzichtig worden de beestjes in een soort plastic afwasbak gelegd. Inmiddels hebben zich nogal wat volwassenen en kinderen in de buurt van het nest verzameld om foto’s en filmpjes te maken. Als alle schildpadjes in de afwasbak zijn geholpen, is het tijd om ze op het strand uit te zetten. Terwijl de meute zich in beweging zet een naar het strand loopt, blijf ik nog heel even in het nest kijken en zie nog net dat er nóg een schildpadje het levenslicht ziet… Op het strand aangekomen instrueert de medewerker van het Center hoe we ons moeten gedragen. Kort daarna worden de beestjes vrijgelaten en rennen ze om het hardst naar de zee. Een geweldig gezicht. Zodra de schildpadjes het water hebben bereikt keert de rust terug en zoekt de meute haar eigen weg weer. Ik geef San een seintje dat we nog even terug moeten naar de hatchery. Het schildpadje dat als laatste naar boven is gekomen, is helemaal alleen en wordt door ons daarom Remi gedoopt. Als de medewerkers van het Center ook merken dat er nóg een beestje is, wordt de wasteil weer boven water getoverd. Ook dit beestje moet naar zee.

We lopen met de medewerkers mee en hebben nu een wat exclusiever gevoel. Aangekomen op het strand geeft de medewerker Floor de mogelijkheid om het beestje uit te zetten. Floor grijpt deze kans met beide handen aan en glundert van oor tot oor. Ook Remi rent voor z’n leven richting zee. Floor is weer een ervaring rijker. Na het knuffelen met een zeehond, het samenzijn met stokstaartjes is nu het vrijlaten van een schildpad aan de lijst toegevoegd.