Thuiskomen

dag1_5728Sinds een week is de zomer in Nederland losgebarsten en dat werd tijd ook, het voorseizoen was immers dramatisch! En nu dan eindelijk de zon weer schijnt moeten wij weer zo nodig naar onze favoriete vakantiebestemming verkassen: Het Afrikaanse continent. Maar laten we eerlijk zijn, ook al is dan de zomer dan begonnen. Het is nooit een straf om naar en door Afrika te reizen. De komende drie weken doen we de volgende Afrikaanse landen aan: Zuid-Afrika, Namibië en Botswana.

We hebben gekozen om weer een beroep te doen op Come-Along-Safari. Het bedrijf dat ons een paar jaar geleden zo goed geholpen heeft. Samen met Hans Schoelink (eigenaar) wordt de reis samengesteld en na een paar kleine aanpassingen geven we er een klap met een hamer op! De komende drie weken reizen we via het noorden van Zuid-Afrika naar Namibië om vervolgens de meeste tijd en kilometers in Botswana te blijven. De kale reis (dus zonder uitstapjes en gamedrives) bedraagt ongeveer vierenhalf duizend kilometer!

De heenreis verloopt in drie etappes. Van Eindhoven naar Schiphol, van Schiphol naar Londen Heathrow en ten slotte van Heathrow naar OR Tambo International Airport in Johannesburg. Het spannendste deel van deze reis is de overstap in Londen. In Londen hebben we anderhalf uur de tijd om in het vliegtuig naar Zuid-Afrika terecht te komen. Anderhalf uur is tevens de minimale tijd die gegarandeerd wordt om de overstap te halen! Dat wordt dus ons eerste stress momentje deze vakantie. De plaats van aankomst van de vlucht uit Amsterdam, terminal 5, ligt op een behoorlijke afstand van de vertrekhal (terminal 2). Om daar te komen moeten weer eerst de bus in. Gelukkig valt de tijd die we moeten wachten op de bus reuze mee, dus dat levert nauwelijks extra vertraging op. Aangekomen op terminal 2 wacht de tweede uitdaging. Het inchecken. Het is ons namelijk niet gelukt om gisteravond online in te checken, dus dat moeten we op de luchthaven zelf doen. Dat kost dus weer extra tijd. Gelukkig loopt alles op rolletjes en komen we precies op tijd aan bij de gate. Het boarden is al begonnen en we kunnen direct doorlopen naar het vliegtuig. We lopen de kist in, nemen plaats en wensen elkaar een prettige vakantie toe! Zuidelijk Afrika 2016 is daarmee officieel begonnen!

Hoewel het niet het allernieuwste toestel is van South African Airways heeft het wel de zo gewenste schermpjes met controllers aan boord. Floor is daarmee helemaal in d’r element. Voor het eerst deze vakantie wordt ook een dropzak voor de dag gehaald. Inmiddels ook een vast ritueel dat ons ook nog eens helpt bij het klaren van onze oren. Zodra we in de lucht zijn kunnen de schermpjes aangezet worden. De dames kijken naar Zootropolis, ik kies voor Deadpool. De nachtvlucht naar Johannesburg verloopt vlekkeloos maar om nou te zeggen dat we uitgerust op onze plaats van bestemming komen? Het feit dat we ‘er weer zijn’ maakt een hoop goed en de vermoeidheid verdwijnt naar de achtergrond.

Aangekomen in Johannesburg worden we opgewacht door Ian die ons van de luchthaven naar het autoverhuurbedrijf brengt. Na een klein half uurtje over de snelwegen van Johannesburg komen we in de voorstad van Pretoria. De auto, wederom de inmiddels bekende Toyota Hilux, staat al op ons te wachten. De uitleg van het voertuig is plichtmatig en brengt voor ons geen nieuws. De auto en de banden (!) zien er prima uit. Na het papierwerk zijn we dan echt klaar om te vertrekken. Koffers en tassen worden geteld en als we zeker weten dat we alles hebben zijn we klaar voor ons eerste doel. Boodschappen en tanken. De komende dagen kamperen we dus we slaan voldoende voedsel en drinken in en zetten koers richting Pilanesberg. Pilanesberg is een klein park dat op zo’n tweeënhalf uur rijden van Pretoria ligt. We rijden op ons gemak want we hebben geen zin om te jagen en we zijn stiekem toch behoorlijk vermoeid. De reis duurt daarmee wat langer dan we hadden gedacht.

Vlak voor we de bestemming bereiken, checkt San de navigatie nog een keer. Oeps… Ze heeft de verkeerde bestemming ingevoerd. Mazzel (heel veel mazzel) voor haar is dat de ingevoerde bestemming niet heel ver van de juiste bestemming is verwijderd. Uiteindelijk levert de vergissing geen enkel probleem op en komen we halverwege de middag aan op onze allereerste campsite. Nadat we ingecheckt hebben is het natuurlijk tijd om te proosten en de tenten op te zetten. Dat laatste blijkt weer net zo makkelijk als de voorgaande keren dus we zijn zo klaar.

Ondanks de gedane boodschappen besluiten we niet moeilijk te doen en gewoon aan te schuiven in het restaurant dat bij de camping hoort. Na een prima buffet en het doen van wat spelletjes is het donker en wat kouder geworden. Tijd dus om naar bed te gaan. Morgen wacht de eerste gamedrive!